úterý 30. dubna 2013

Jídlooooo:)


Co jsem přijela do Ruska, tak jsem i nějaké to kilíčko shodila. Prostě mi tu nechutnalo.... Obchody nabízí spoustu věcí, ale vybrat si, bylo horší... Ruské mazací sýry bych nepřála ani nepříteli, chleba je děsnej a nekoupíte tu ani práškovej puding!:-D Ovšem pak.... jsem objevila něco, jako jsou mořské potvory — chobotničky, kalamáry a jiné v jednom paklu cca 200 gramů za krásných 87 rublů... Mořské řasy za 23 rublů, sledi v sýrové omáčce, sledi v nálevu, sledi v ….. sušenky z ovesných vloček, twix za 20 rublů :D, sušené ryby, uzbecký chléb Laváš... a to už jsem ve svém živlu:)

Co se týče polévek, tak boršc asi nemusim zdůrazňovat.. Já mám ráda saljanku (polévka s kyselýma okurkama, masem, bramborem...), čercha (jehněčí maso, bramobory, zelí...) mno a samozřejmě smetana a legendární KOPR! Kopr oni jsou schopný ho narvat asi i na zákusek....

Bliny (palačinky) s čímkoliv je taky výborná věc:) se šunkou a sýrem, bramborem a sýrem, lososem, samozrejmě s kaviárem a na všem zakysaná smetana a nečekaně kopr...

 http://www.teaspoon.ru/menu/

Pokud budete ve větším městě, určitě zajděte na «kartošku». Obrovská brambora, co se peče v alobalu, kterou potom rozříznou vejpůl, vnitřek smíchaj se sýrem, houbami nebo koprovým čímsi. Takže máte dvě půlky obrovské bramory na které si vybíráte kopečky salátů. Od zeleninových, houbových, smetanových, až po okurkové a nebo třeba losos:) Kopeček nevyjde na víc než 50 rublů a můžu zaručit, že to zasytí.



Pokud čaj, tak samozřejmě černý s citrónem a cukrem. Já se svým zeleným a neslazeným tu vypadám trochu divně. Pokud kafe, tak jako tér a zase sladký a nebo s «gušonkou» - naše takové Salko.

Salátů je tu taky hafec, já si oblíbila řepu — uvařit do měkka, nastrouhat na ty uzoučké proužky, přidat majolku, sůl, pepř, jde přidat i nastrouhaný vejce a řeknu vám, to je fakt žrací:)
«Viněgred» taky není špatný — na kostičky řepa, přidat cibuli, hrášek, mrkev, sůl, pepř, olej.... Variací je mnoho a kolikrát ani nevím, co vlastně jím:-D

A pak tu fungují malé stánky «Svěžaja výpečka» a tam prodávají pirožky se vším možným i nemožným. Se zelím, s masem, se sýrem, s bramborem, s houbama, s povidlama, s tvarohem... Cena tak do 25 rublů... A pak třeba i taková perlička jako nasládlé těsto, které obtočí kolem párku. Kupodivu, nechutná to uplně blbě.

Pokud máte rádi kaviár, můžete se jím cpát k snídani, obědu i večeři... Nejlevnější v «pytlíku» stojí kolem 35 rublů... Ceny pak můžou samozřejmě vystoupat do nekonečných výšin, ovšem já si ke své spokojenosti vystačím s černým se smetanou v plastovém kelímku za 45 rublů:) Je to vlastně náhražka kaviáru, ten pravý je přes 100 let starý, zvláštně pravovaný a můj účet studenta by to asi nepřežil...



Ovšem pak tu také narazíte na věci, že vám i v restauraci! (dobře, něco spíš jako česká hospoda) nabídou párek s těstovinama. Bez úpravy. Prostě uvařenej párek a vedle toho suchý těstoviny. Oblíbené jídlo studentů na koleji. A to jsem si myslela, že český hladový studenti jsou dobytci..

Výborná věc — ruská zmrzlina! Jejich «kvadratiky» jsou lepší než jsem si dokázala představit. Smetanová zmzlina, neošizená a s velkýma kusama ovoce. Dokonce do ní nenarvali kopr! :-D Prostě, fakt dobrý:)

A k Rusku v dnešní době patří neodmyslitelně sushi. Nevím, z čeho a jak to vzniklo, ale na sushi narazíte na každém rohu. Nechápu, jak se mohou všechny uživit, ale je pravda, že na sushi chodí každý a za tu cenu, za kterou ho tu prodávají, chodím i já... Páč 6 lososových rolek za 65 korun v Čechách opravdu nepořídíte. Pravda, musíte vychytat podnik, ve kterém to umí...




Fotky dodám časem, slibuju, že budu dřív fotit a ne jíst... :-D

1 komentář:

  1. Oooo...tak tento příspěvek se stává mým nejoblibenějším!!! ..teď musím utřít slinu :D
    Lucka

    OdpovědětVymazat